самоценность

Як перестати намагатися всім сподобатися

У нашому суспільстві чимало таких людей, які прагнуть усім сподобатися. І це серйозна проблема. Причому проблема не в бажанні подобатися іншим і бути прийнятим іншими — воно якраз цілком нормальне. Проблема полягає, по-перше, у поведінці. Тобто людина поводиться якимось певним чином, щоб сподобається іншим, причому робить це несвідомо. Можна сміливо сказати, що це зовнішній прояв проблеми. Чим зумовлено таку поведінку ми поговоримо пізніше. І така поведінка досить часто не приносить очікуваних результатів, а навпаки, може викликати відторгнення або нерозуміння у оточуючих. А по-друге, проблема лежить ще глибше — у почутті (розуміння, усвідомленні, можна називати як завгодно) власної цінності, точніше за його відсутності. Це умовно назвемо внутрішня причина проблеми.

У процесі психотерапії з таким клієнтом ми працюємо і з тим, і з іншим аспектом. Починаємо, звичайно, з внутрішніх причин того самого усвідомлення власної цінності. І це може бути досить складний та трудомісткий процес. Коріння такої проблеми, звісно, сягає дитинства. Людина, яка має таку проблему, колись, коли була дитиною, зіткнулася з тим, що її не приймають такою, якою вона є. І не приймають її найближчі люди — батьки, або ті, хто їх замінює. А маленька дитина дуже хоче бути прийнятою і улюбленою, для неї це життєво важливо. Тому вона починає робити якісь дії, намагатися заслужити любов і прийняття батьків.

Виглядати така ситуація може абсолютно по-різному, кожен випадок є індивідуальним. Але з того часу ця людина в якійсь сфері свого життя, а може й у кількох, просто не подорослішала. Він або вона, в певному сенсі залишилися в тому віці і, як і раніше, намагаються сподобатися і заслужити прийняття і любов. Причому роблять вони це в такий самий спосіб, як і в дитинстві. Якщо мама чи тато схвально реагували на підлещування, значить така людина у дорослому віці підлещуватиметься до інших. Якщо в дитинстві працювало догодження, то людина прагнутиме догоджати, і т.д. Як вже було сказано, такі дії відбуваються несвідомо, і не завжди мають позитивну реакцію оточуючих.

Така людина може намагатися сподобатися і бути прийнятою своїм партнером, своїми колегами. Вона може прагнути до того, щоб максимально всім і кожному подобатися, або комусь конкретно. Але, у будь-якому разі, їй або йому потрібне підтвердження його цінності з боку інших людей. Взагалі, почуття власної цінності дуже впливає на всі сфери життя, на здатність людини бути як щасливою, так і ефективною. Я ще неодноразово торкатимуся цієї теми у своїх нотатках.

Коли такий клієнт нарешті позбавляється цієї травми і усвідомлює свою цінність, його відчуття внутрішньої задоволеності та свободи зростає, він стає більш впевненим у собі. Він починає дійсно подобатись собі. Це все безумовно позитивно вплине на поведінку, роблячи її більш легкою та природною. За потреби ми додатково працюємо безпосередньо з поведінкою. Його стосунки з людьми змінюються і стають більш якісними та легкими. Його набагато рідше турбує те, що і кому він говорив, як виглядав в очах оточуючих. Він починає розуміти, що навіть якщо він був не ідеальним, це не робить його менш цінним.

Якщо ви впізнали себе в людині, яка прагне сподобатися, приходьте!

Чекаю Вас на своїх консультаціях!