кризис

Як вийти із кризи переможцем?

Думаю, тема кризи зараз просто дуже актуальна. У нашій країні зараз війна, яка стала серйозним потрясінням для кожного з нас. Життя вже ніколи не стане колишнім. Але як це все пережити і не впасти у депресію? Як упоратися? І тут ми поговоримо не лише про війну, а й про кризи загалом.

Вся суть кризи чудово відображена у китайському ієрогліфі, який позначає це поняття. Він складається з двох частин. Перша частина – «крах всього, що було», друга частина – «нові можливості». І що потрібно зробити, щоб від краху перейти до можливостей?

Перше – це прийняти ситуацію, що склалася. Це не просто. Коли криза вривається у наше життя, ми розуміємо, що не можемо продовжувати жити як раніше, не вийде. Це викликає страх, опір та неприйняття. Це нормальна реакція на ситуацію, але чим довше в ній застрягати, тим складніше буде вибратися. Коли ви приймаєте ситуацію, ви повертаєте собі контакт із реальністю та можливості адекватно в ній діяти. А коли ви розумієте, що застрягли – це правильний сигнал, щоб звернутися до фахівця.

Друге – це відпустити все, що йде. У кризу можливі втрати, іноді дуже болючі. Звичайно, якщо йдеться про втрату близьких людей, то це окрема тема. В цьому випадку необхідно дати собі час прожити це горе, цю втрату і оплакати. Але найчастіше ми втрачаємо звичні соціальні зв’язки, роботу чи бізнес, постійні доходи, іноді майно. Якщо довго і вперто журитися з цього приводу, можна втратити ще й багато дорогоцінного часу. Знову ж таки, якщо розумієте, що вам дуже важко це пережити, не витрачайте час і зверніться до фахівця.

Третє – це, так би мовити, підтримка себе в адекватному стані. Цей пункт стосується поступового повернення контролю за своїм життям. Це те, що називається “не розкисати”. Необхідно підтримувати себе і простір навколо себе в чистоті та порядку, піклуватися про своє здоров’я, харчування та режим. Краще навіть почати робити зарядку вранці або щось у цьому дусі. Це відволіче і надаватиме сили. Деяким людям у кризовій ситуації, ці, здавалося б, елементарні речі даються дуже важко. І, гаразд, якщо людина тиждень не миє голову, не прибирає в будинку або не спить ночами, але якщо така ситуація затягується довше, то це вже тривожний дзвіночок.

Четверте – осмислення ситуації, що склалася. Чому ця криза сталася, і ви від неї так постраждали? Що привело до цього? Як нейтралізувати наслідки? Які рішення потрібно зараз ухвалити? Що ви можете зробити зараз, щоб нормалізувати ситуацію? Якщо ви можете спокійно відповідати на ці запитання, то ви вже на шляху до виходу. Це дуже важливий момент. Відповіді на ці питання складають багато в чому ваш розвиток. Якщо заплуталися, проаналізуйте ситуацію із психологом.

П’яте – це перехід до «нових можливостей». Ви ж хочете чогось у житті, правда? І завжди хотіли. Попри все, криза сильно освіжає сприйняття. Вона змушує задуматися про речі, про які ви раніше не думали чи відкладали їх на потім, на невизначене майбутнє. Життя без вашої волі витягло вас із зони комфорту – так перейдіть в зону розвитку. Поставте перед собою нові цілі та йдіть до них. Неоціненний досвід виходу з кризи вам допоможе. Подолання кризи – це найкращий час для того, щоб взяти відповідальність за своє життя в свої руки.

Чекаю Вас на своїх консультаціях!