дисциплина

Про внутрішню дисципліну

Як бісить, коли єдиний спосіб щось зробити – це взяти і зробити це))

Переслуховуючи один із навчальних семінарів, звернула увагу на класну та важливу думку, якої не можу не поділитися. Отже, припустимо, у вас є мета, яка для вас справді бажана. Ціль ця передбачає не один день зусиль. Виходить, що досягнення мети складається з двох складових: мотивації і дисципліни. Що стосується мотивації, то вона абсолютно необхідна, без неї ви робити точно нічого не станете. І, якщо ціль для вас дійсно бажана, то мотивація у вас є.

А ось із дисципліною складніше. Досягнення більш менш значущої мети (набуття матеріального добробуту, самореалізація, схуднення, зрештою) передбачає щоденні рутинні зусилля. І, якщо спочатку, ви, натхненні і мотивовані, радісно робите все, що потрібно, то чим далі, тим гострішим стає питання дисципліни. Також може на цьому етапі з’явитися та сама прокрастинація, саме як наслідок нестачі дисципліни. І тут навіть хочеться поцікавитися: а що важливіше для досягнення мети — мотивація чи дисципліна? Подумайте.

Знаєте, є такі люди, які якщо щось треба зробити, просто беруть і роблять. Ви належите до такої категорії? Якщо так – то супер! З дисципліною у вас проблем немає, із чим вас і вітаю! А що робити, якщо ні? Рішення є, звісно. Якщо не вдаватися до психотерапії, можна спробувати використовувати звані «прості вольові дії», про які я писала раніше. А можна вирішити цю проблему за допомогою психотерапії. Відразу зазначу, що можливості психотерапевтичних методів дійсно широкі, а причини прокрастинації можуть бути вельми індивідуальні, відповідно до цього і підбирається рішення. Однак, абсолютно точно, для будь-якого клієнта можна взяти відповідний ресурс (наприклад, сумлінність) та «включити» його. Тут зауважу, що коли ми в терапії застосовуємо ресурсування, ми не беремо нічого звідкись ззовні, ми використовуємо те, що є в самій людині, а в ньому є все, що йому необхідно. Тобто ми просто «включаємо» ту чи іншу якість чи стан. І, крім того, бажано налагодити відповідну модель поведінки. І, вуаля, ви вже саме та людина, яка бере і робить!

«Дисципліна – це не обмеження свободи. Це відсікання всього зайвого»

Брюс Лі