сердце

Кілька слів про психосоматику та психокорекцію здоров’я

Останнім часом набирає популярності такий напрямок як психосоматика. А також все частіше з’являється запит на психотерапію, спрямовану відновлення здоров’я. В Інтегральному нейропрограмуванні на цю тему розроблено цілий модуль роботи, тобто певний послідовність психотехнологій, спрямовану безпосередньо відновлення здоров’я. У цій статті я хочу коротко пояснити деякі важливі моменти в роботі з психосоматикою. Хочу також звернути вашу увагу на те, що психокорекція здоров’я є СУПРОВІДОМ, а не заміною лікування та медичної допомоги. Це важливо розуміти, особливо у випадку тяжких або хронічних захворювань.

Основним принципом психокорекції здоров’я є те, що тіло та свідомість, а точніше, тіло та психіка, є частинами однієї системи і, відповідно, впливають один на одного. Робота з психосоматикою передбачає вирішення двох основних завдань:

усунення психологічних причин захворювання;
створення умов та набуття ресурсу для того, щоб організм зміг подолати хворобу.
Причини
Говорити про психологічні причини захворювань можна довго, оскільки причин безліч, у кожному індивідуальному випадку вони відрізнятимуться. Але все ж таки згадаю найпоширеніші. Дуже часто проблеми зі здоров’ям провокує високий рівень загального стресу (у різних сферах життя протягом певного часу), або переживання дуже сильного стресу. До речі, наразі це особливо актуальна проблема. Тут також варто відзначити, що тривале перебування в неприємній, важкій або стресовій ситуації також має всі шанси вилитися в хворобу. Хвороби можуть виникати як наслідки психологічних травм або незасвоєних життєвих уроків. Хвороби можуть виникати у разі відмови від власного розвитку або навпаки, якщо необхідно зупинитися та озирнутися на своє життя, а також з інших причин. Але в будь-якому випадку причинам приділяється пильна увага в процесі психотерапії.

Умови
Які ж умови необхідні людині для того, щоб одужати? За багатьма спостереженнями психологів, найголовнішою умовою є віра в одужання, особливо у разі тяжких та хронічних захворювань. Також дуже важливим є спокійне прийняття хвороби і ситуації, що склалася, пов’язаної з нею. Переосмислення зазначених вище причин та прийняття рішення щось конкретне змінювати у своєму житті. Крім того, важливо розуміння уроку хвороби, набуття самодисципліни і навички піклуватися про себе. У кожному індивідуальному випадку умови одужання також дещо відрізнятимуться, як і причини захворювання.

На завершення скажу, що психотерапія не дає 100% гарантії одужання з різних причин. Хтось не готовий змінювати свою картину світу, хтось пізно звертається, хтось не бачить сенсу в житті без хвороби і так далі. Проте, психотерапія, зазвичай, значно підвищує успішність лікування традиційними методами доказової медицини. Крім того, в деяких випадках спрацьовує так зване, спонтанне зцілення. І найголовніше, психокорекція здоров’я — це завжди переосмислення свого життя, розвиток та знайомство із собою справжнім.

Запрошую вас у терапію та чекаю на своїх консультаціях!