Токстичное окружение

Токсичне оточення та як з ним боротися

Ця замітка буде присвячена кільком моментам: як бути з токсичними людьми, як самому не бути токсичним і для чого, у зв’язку із цим, потрібні психологи та психотерапевти.

Отже, всі ми хочемо вибудовувати добрі стосунки з оточуючими та отримувати від цих відносин максимум позитиву та конструктиву, але, на жаль, далеко не завжди це виходить. Тема токсичних людей останнім часом дуже популярна і зараз з’явилося чимало інформації в інтернеті, яка описує та класифікує всілякі токсичні дії. У нашому побуті з’являються нові поняття, такі як, наприклад, власне токсичність (у відносинах між людьми), аб’юз або газлайтинг, тобто те, що раніше не було так на слуху. Всі ці слова означають ту чи іншу неприйнятну, шкідливу чи неприємну дію з боку іншої людини.

То що робити, якщо ви зіткнулися з такою людиною? Як захиститись? Чи потрібно просто уникати токсичних людей? Від деяких типів токсичних людей потрібно лише дистанціюватися, але про таких ми поговоримо трохи згодом. У більшості випадків немає жодних універсальних рекомендацій, оскільки ситуації різні та люди теж різні. Але є якась основа, набір якостей та характеристик, що дозволить вам нівелювати або мінімізувати будь-яку токсичну дію збоку. Що ж це за якості та характеристики?

Насамперед адекватна та стійка самооцінка. Людину, яка любить і цінує себе складно переконати в тому, що вона якась не така, що вона чогось неварта, що вона щось комусь винна, що в неї щось не вийде і так далі.
Розуміння своїх кордонів та вміння їх захищати. Це дозволить вам адекватно реагувати на нетактовність, на спроби сісти вам на шию і навісити на вас не вашу відповідальність, при спробах щось нав’язати вам і в багатьох інших випадках.
Усвідомленість, куди ж без неї. Вона дозволяє добре розуміти та відчувати, що відбувається з нами та навколо нас. Вона ж дозволяє розпізнавати токсичну дію, цілі цього впливу і, зрештою, мінімізувати його.
Навички асертивної поведінки – це, якщо коротко, така поведінка, де ви демонструєте самоповагу, повагу до інших, відкритість та позитивний настрій. Така собі впевненість у собі в дії. Подібна поведінка на несвідомому рівні відлякує усіляких токсичних товаришів, вони просто не захочуть зв’язуватися з вами.
Такий вийшов рецепт протидії токсичним людям. А як же самій людині не бути токсичною? Тут варто зауважити, що ідеальних людей не буває і кожен з нас демонструє іноді токсичні прояви. Якщо це не носить системний і нав’язливий характер, є цілком нормальним. Але все ж таки, як не бути токсичним, а навпаки, приємним у спілкуванні? Відповідь досить проста: дивись верхні чотири пункти. Пункт перший – адекватна самооцінка – дозволить вам бути цікавим для інших людей, перш за все тому, що ви самі собі цікаві. Пункт другий – усвідомлення та захист особистих кордонів дозволить вам також з повагою ставитися до чужих кордонів, тобто бути тактовними та вихованими. Пункт третій – усвідомленість, та її важливість складно переоцінити. Ця якість дозволяє нам бути тут і тепер, дозволяє нам розуміти себе та інших та багато чого ще. І, нарешті, асертивна поведінка – чемна та впевнена. До цього всього можна додати лише прояв щирого інтересу та доброзичливості до інших людей, буде просто чудово.

Далі хочу поговорити про такий тип токсичних людей, з якими взаємодіяти взагалі ніяк не варто, від яких потрібно просто тікати, або мінімізувати контакти, якщо немає можливості їх припинити. Я не буду їх тут класифікувати, просто перерахую властиві їм токсичні якості, причому, як правило, у них є всі наведені нижче риси в комплексі:

Абсолютна егоцентричність. Таку людину хвилює виключно вона сама, їй важливі лише її інтереси, і своє спілкування та діяльність він будує виходячи з цього. Поряд з ним ви дуже глибоко і повною мірою відчуваєте як йому наплювати на вас, і на інших теж.
Брехливість та маніпулятивність. Можна сказати, що це витікає з першого пункту. Він чи вона сприймає вас не як суб’єкт, що має почуття та думку, а як об’єкт для чогось. Зрозуміло, що з такою людиною про довіру взагалі йтися не може, і в безпеці себе почувати теж не можна.
Його чи її почуття фальшиві. Ви помічаєте, що він знає, що має бути милим, де прийнято співчувати, де треба виявити інтерес, і дивуєтесь, наскільки це все штучно.
Він завжди правий. Навіть якщо приперти його або її до стінки, він все одно буде упиратися і викручуватися. І оскільки він завжди правий, то свою відповідальність він на когось перекладатиме. Практично неможливо змусити його чи її за щось відповідати.
Тут можна сказати тільки одне – не зв’язуйтеся, а якщо відразу не розгледіли і вже зв’язалися, то по можливості припиняйте будь-які взаємини, або відійдіть на безпечну дистанцію. Ці люди не змінюються, оскільки завжди “праві”. І, як би ви не були впевнені в собі, асертивні, яка висока не була б у вас самооцінка, вони все одно отруять вам життя.

І останнє, у яких випадках звертатися до психолога чи психотерапевта? Почнемо з того, що людина не завжди розуміє, що з нею грають у якісь ігри. Стикаючись з токсичним впливом, людина може відчувати втому, безсилля, хронічну роздратованість, знижений тонус та поганий настрій. Токсичними людьми можуть бути наші родичі, з якими ми живемо під одним дахом, наші колеги, з якими ми проводимо багато часу. І іноді, щоб розібратися в ситуації, справді потрібен фахівець, необхідна консультація психолога.

У випадку, якщо ви розумієте, що у вас проблеми з самооцінкою, з умінням постояти за себе, з впевненістю в собі, з відчуттям власної цінності, зрештою, якщо ви постійно відчуваєте труднощі у взаєминах з оточуючими, то варто замислитися про те , щоб пройти психотерапію. Це дозволить вам розібратися з комплексами, покінчити з хронічними станами провини, сорому, страху та апатії. Можна звичайно, мужньо терпіти і не визнавати, що є якісь проблеми, або звалити відповідальність на оточуючих: це вони всі злісні, дріб’язкові та заздрісні люди, а ви просто жертва обставин, або вас просто неправильно зрозуміли. У такому разі ви як раз і будете виділяти ту саму токсичність. Але все ж таки я як фахівець, рекомендую пройти психотерапію і значно покращити якість свого життя!

Запрошую Вас на свої консультації!!!